Raspberry Pi Server

Къде се хоства този сайт?

Наскоро се заиграх с нещо, което дълго време отбягвах по една или друга причина. И честно казано съм приятно изненадан. Защо? С какво?

Raspberry Pi

Тези малки по размери компютри с особен външен вид, макар и използващи необичайната и нерядко чужда ARM архитектура се оказват значително способни за решаването на някои интересни задачи. Като например хостването на този сайт. Точно така - за да четете тези редове, вашия браузер е попитал едно малко по размери Raspberry Pi 3B+ с пасивно охлаждане, какво точно съдържа страницата, която отваряте.

Въпреки, че този модел е сравнително стар и не особено производителен, в сравнение с последния модел Raspberry Pi 5, процесорът се справя доста добре със задачата да сервира статичното съдържание от този сайт с nginx, да следи статистика с goaccess и да извършва системен мониторинг на повече от 80 сървъра, със софтуер, който аз съм писал (за това може би някой друг път).

И какво още?

Ами, нищо. За технически запознатите хора вече е ясно за какво говоря, може би дори повече, отколкото на мен 😃
За други хора така или иначе вероятно това не представлява особен интерес, така че за да не си губим повече времето, преминаваме към няколко снимки, с които темата приключва:

updatedupdated2024-03-232024-03-23