Когато си в Рим, прави като римляните

Когато си в Рим, прави като римляните. В директен смисъл това означава, когато сме на непознато или чуждо място да се държим по начина, по който се държат местните жители.
Например, ако сме на гости на приятели в Китай, редно е да се държим като китайци, за да избегнем ненужни конфликти. Особеност в начина им на мислене е това, че ако например направят комплимент на някого, очакването е онзи, на който е бил направен комплимент да не го приеме - в противен случай това се счита за обида. Ако правите комплимент на китаец и той не го приема, не настоявайте твърде много, това е в реда на нещата 😃
Когато сме на Земята, трябва да се държим като живи хора, според земните ни ограничения, обичаи, морални ценности. Този живот ни е даден за да научим нещо в него, и както във всяко училище и тук има правила. На всеки от нас е дадено физическо тяло за което трябва да се грижи, да го поддържа за да му служи през целия живот. Хора, които са отворени към духовният свят често пъти допускат грешката да игнорират физическият свят. Не бива никога да забравяме, че трупането на знания в училище не е оправдание да не спазваме правилата в училището. В астралният свят, в духовният свят, в рая или в ада, във всеки един друг свят правилата може би са различни - но тук са такива и трябва да ги спазваме, за добро или зло.
Бъдете духовно пробудени, но не забравяйте и физическото си начало. И спазвайте поне собствените си морални ценности - не правете на другите онова, което не искате други да правят спрямо вас.

updatedupdated2024-01-132024-01-13